روستای عرب رودبار در بخش شیروان چرداول از شهرستان ایلام واقع در 44هزارگزی جنوب چرداول و در کنار راه رودخانه سیمره است. عرب رودبار ازمناطق حاصلخیز استان ایلام در زمینه كشاوزی است.مردم این منطقه به عربی وکوردی تکلم میکنند.علاقه وپشتكار مردم به فعالیت و كاركشاورزی زمینه توسعه زمین های كشاورزی را دراین منطقه دو چندان كرده است.به گفته مردم منطقه ، رونق كشاورزی در عرب رودبار مانع ازمهاجرت روستائیان وبویژه جوانان به سایر مناطق كشور شده است. در روستای عرب رودبـار كه حدود 2 هزار نفر جمعیت دارد زنـان و مـردان پـا به پـای هم به تولید محصولات كشاورزی مشغول هستند. تمام زمینهای كشاورزی این منطقه كه حدود 600 هكتار است در همه فصول سال به زیركشت انواع محصولات كشاورزی می رود . وجود رودخـانه بزرگ سیمره ، این منطقه را به یكی ازبهترین مناطق استان در زمینه كشاورزی تبدیل كرده است.ولی به علت آبگیری سد سیمره بعضی از روستاهای این شهرستان که در حوضه آبریز سد هستند به زیر آب خواهند رفت. سـالانه حـدود 15 هزارتن انواع محصولات كشـاورزی شـامل بـرنج ، ذرت ، گنـدم ، جو ، انار ، خیار ، سیب زمینی ، حبوبات و سبزیجات در این منطقه كشت و تولید می شود. 87 هکتار از باغ های این ‏شهرستان به کشت محصول انار اختصاص یافته است.‏محصول انار برداشت شده در این شهرستان بیشتر به نوع “مـــلس” اختصاص دارد.‏ بقعه امام زاده عباس (ع) در آبادی رودبار عرب و 25 کیلومتری شهر لومار مرکز شهرستان سیروان واقع شده است.

روستای عرب رودبار


برچسب‌ها:

تاريخ : سه شنبه 17 آذر 1394برچسب:روستا,روستای عرب رودبار,استان ایلام, | 15:14 | نویسنده : عارف بساکی |

روستای زنجیرة علیا از توابع بخش مرکزی شهرستان شیروان و چرداول، با مختصات جغرافیایی 46 درجه و 34 دقیقه طول شرقی و 33 درجه و 49 دقیقه عرض شمالی، در 8 کیلومتری شمال شهر سرابله و 40 کیلومتری مرکز استان (ایلام) قرار دارد. زنجیرة علیا از روستاهای کوهپایه‏ای است که از سطح دریا 1080 متر ارتفاع دارد. این روستا آب و هوای معتدل کوهستانی دارد. روستای زنجیره علیا یکی از روستاهای قدیمی استان ایلام است و تنگ باستانی زنجیره و امامزاده پیرحسین از آثار و یادمان‏های تاریخی و مذهبی آن به شمار می‏روند. تنگ زنجیره در دوران‏های گذشته اهمیت سوق‏الجیشی داشته و در هنگام حملات دشمنان به عنوان مکانی جهت موضع‏گیری دفاعی مورد استفاده قرار می‏گرفته است. قدمت این روستا به بیش از دو قرن می‏رسد. مردم روستای زنجیرة علیا به زبان کردی سخن می‏گویند، مسلمان و پیرو مذهب شیعه جعفری هستند.

روستای زنجیره

روستای زنجیره

روستای زنجیره

روستای زنجیره

روستای زنجیره

روستای زنجیره

روستای زنجیره

روستای زنجیره

روستای زنجیره

روستای زنجیره

روستای زنجیره

روستای زنجیره

روستای زنجیره

روستای زنجیره

 


برچسب‌ها:

تاريخ : سه شنبه 17 آذر 1394برچسب:روستا,روستای زنجیره,استان ایلام, | 15:11 | نویسنده : عارف بساکی |

روستایی بدون بیکاری ، طلاق و دخانیات . روستای وچکاب جودکی آبدانان در حوزه جنوبی استان ایلام، روستای پاک و بدون دود سیگار و دخانیات شناخته شده است که مردم آن از هیچ تلاشی برای کسب لقمه ای نان حلال دریغ نکرده و درصد آمار طلاق و نزاع های خانوادگی، مشکلات جسمی و روحی آن نیز صفر است.امروزه با افزایش تهاجمات فرهنگی و تحریم های اقتصادی، روستای وچکاب جودکی در 22 کیلومتری مرکز آبدانان با شاخص های مثبت قابل توجهی در صدر روستاهای پاک و به دور از آلاینده های خانوادگی و اجتماعی کشور شناخته شده است. دهیار روستای وچکاب جودکی آبدانان می گوید: یک جوان بیکار در این روستا وجود ندارد و کار و تلاش از سن 16 سالگی به عنوان یک فرهنگ در بین جوانان تعریف شده و جوانان این روستا با فراغت از درس و تحصیل و در ایام اوقات فراغت خود به صورت خودجوش و خودساخته به کار و تلاش می پردازند.علی جودکی دهیار روستای وچکاب جودکی افزود: این روستا جوانان تحصیل کرده بسیاری دارد به طوریکه در هر خانواده چند نفر تحصیلات عالی دارند که حتی به عنوان مدیر گروه های دانشگاه های معتبر کشور، وکلای پایه یک دادگستری و مسئول ادارات و نهادهای دولتی مشغول به خدمت به نظام مقدس جمهوری اسلامی هستند. جودکی دهیار این روستا گفت: فرهنگ عدم استفاده و استعمال دخانیات بین اهالی این روستا باعث شده ضمن عدم خرید و روش مواد دخانی در این روستا، بیماری های قلبی، عروقی و ریوی نیز به پائین ترین حد خود برسد.دکتر مازیار طهماسبی مسئول شبکه بهداشت و درمان شهرستان آبدانان در این باره گفت: عدم استعمال به مواد دخانی در این روستا زمینه سلامتی جسمی و روحی را فراهم کرده بطوریکه طبق خود اظهاری اهالی این روستا در سال های گذشته، حتی یک فرد سیگاری در این روستا پیدا نمی شود و مغازه های این روستا هم هیچ گونه مواد دخانی خرید و فروش نمی کنند.جوانان روستای وچکاب جودکی در فصل کشاورزی دوشادوش والدین خود به کشاورزی پرداخته و کار و تلاش را زمینه سازندگی نفس و جان خود و خانواده شان می دانند. از نکات قابل توجه اینست که در مغازه های این روستا یک نخ سیگار هم وجود ندارد و از نکات دیگر اینکه ازدواج به عنوان سنت حسنه پیامبر اسلام (ص) در این روستا رونق چشمگیری دارد بطوریکه که ازدواج در این روستا به عنوان شاخص مثبتی در مقایسه با روستاهای دیگر قرار گرفته و خانواده ها در بحث ازدواج هیچ گونه سخت گیری نمی کنند و جوانان با فراغ بال و آسودگی بیشتری این سنت حسنه را به جای می آورند.

روستای وچکاب جودکی


برچسب‌ها:

تاريخ : سه شنبه 17 آذر 1394برچسب:روستا,روستای وچکاب جودکی,استان ایلام, | 15:10 | نویسنده : عارف بساکی |

روستای تنگ قیر در 10 کیلومتری شمال شرقی شهر سرابله در شهرستان سیروان و در 50 کیلومتری شمال شرقی شهر ایلام قرار دارد. آب و هوای روستای کوهستانی تنگ قیر، در فصول بهار و تابستان معتدل و مطبوع و در فصل زمستان سرد و خشک است. گذر رودخانه تنگ قیر از داخل روستا، بر طراوت و زیبایی طبیعی محیط روستا می‌افزاید. روستای تنگ قیر با برخورداری از موقعیت طبیعی و اقلیم مناسب، مناظر و جلوه‌های منحصر به فردی دارد. چشم انداز ارتفاعات و باغ ها ی روستای تنگ قیر به خصوص در فصول بهار، تابستان و پاییز سرشار از مناظر زیبا و رنگ های جذاب است برخی از جاذبه‌های طبیعی روستا ی تنگ قیر عبارتند از: خرم کوه، ، تنگ منصوری، و امامزاده سیدجعفر. و جاذبه های فراوان دیگر. در تنگ قیر، قبرهای باستانی متعددی وجود دارد که قدمت آن‌ها به هزاره ی اول قبل از میلاد می‌رسد. این منطقه از حیث تاریخی با ارزش قلمداد می‌شود و در سال 81 محوطه و قبرستان تنگ قیر نیز در فهرست آثار ملی ثبت شد.

روستای تنگ قیر

روستای تنگ قیر


برچسب‌ها:

تاريخ : سه شنبه 17 آذر 1394برچسب:روستا,روستای تنگ قیر,استان ایلام, | 14:49 | نویسنده : عارف بساکی |

روستای چم نمشت در 3 كیلومتری شهر دره شهر ازتوابع استان ایلام در كرانه رود سیمره ،روستایی با قدمت تاریخی بسیار كهن با پلی باستانی متعلق به دوره ساسانی كه در زمان شكوفایی به طول 270متر بوده و از پل گاومیشان 40متر بزرگتر ولی به علت بی توجهی مسئولین میراث فرهنگی تخریب شده و به علت عوض شدن مسیر رود خانه به جای مناسبی برای كشاورزان تبدیل شده و در چند سال اینده تخریب كامل ان دور از انتظار نیست.روستای چم نمشت با مردمی مهربان و جمعیت كم كه به علت مهاجرت بی رویه مردم ان به شهر دره شهر صورت گرفته دارای حداقل امكانات بهداشتی ،درمانی ،اموزشی است . این روستا فاقد دهیاری ،خانه بهداشت ،و…است. ولی دراین روستا با طبیعتی بكر كه در كمتر جایی می توان ان را دید مواجه می شویم .از طرفی زیبایی مزارع از طرفی زیبایی های سیمره و در ادامه رشته كوه عظیم زاگرس و تركیب خارق الاده این همه زیبایی و شكوه كه قدرت خداوند را می رساند چشم هر بیننده ای را نوازش می كند .كاش توجه اداره میراث فرهنگی وگردشگری بیشتر به این روستاها باشد تا اینگونه این میراث گران مایه بی استفاده نماند و رو به تخریب و فراموشی نرود.

روستای چم نمشت

روستای چم نمشت


برچسب‌ها:

تاريخ : سه شنبه 17 آذر 1394برچسب:روستا,روستای چم نمشت,استان ایلام, | 14:48 | نویسنده : عارف بساکی |

روستای زید درمسیر جاده ایلام به دره شهر و در 25 کیلومتری شهر دره شهر قرار دارد.این روستا به دلیل وجود “امامزاده تاریخی زید بن علی” به این اسم لقب گرفته است و این امامزاده از نوادگان امام موسی کاظم(ع)است. قبل از رسیدن به این روستا وپس از عبور از چندین پیچ که به پیچ های زید هم شهرت دارند، چشم انداز با ابهت وزیبایی از روستا رو میتوان دید، که دلیل آن هم وجود چندین دره ی بسیار بزرگ پشت روستا است. تعداداین دره ها بیش از شش دره بزرگ است که تاکنون در استان ایلام شناسایی نشده اند.این دره ها فاصله زیادی با روستا ندارند، ولی بسیار بزرگ و خطرناک هستند و برای دیدن این دره ها باید حتما لوازم کوهنوردی به همراه داشت. در انتها و در دره بزرگ روستا دو صخره روبروی هم هستندکه در دل هر دو صخره، انبارهای تاریخی گندم ساخته شده اند.در این مکان انبارهای تاریخی زیادی وجود دارد.وجود انبارهای تاریخی گندم در دل صخره های بزرگ که تاکنون شناسایی نشده اند یکی از شگفتی های این روستا محسوب می شود.همچنین در انتهای روستا، خانه های قدیمی وجود دارد که نشان می دهد این خانه ها با آن انبارها ارتباط دارد ولی طبق گفته اهالی روستا این انبارهای گندم متعلق به 700 تا 800 سال پیش است و تاکنون کسی بر روی این انبارها مطالعه نکرده است. این انبارها به گونه ای بسیار زیبا و عجیب بر روی صخره ها بزرگ با گل و سنگ و چوب درست شده اند و مردم آن زمان از انبارها برای ذخیره گندم استفاده کرده اند و طوری طراحی شده اند که گندمها در این محل تا سه سال ماندگاری دارند و خراب نمی شوند وجود این انبارهای گندم در دل صخره ها از یک طرف برای ماندگاری و ذخیره گندم و از طرفی برای جلوگیری از تهاجم راهزنان طراحی شده است که با توجه به وجود دو صخره روبروی هم نشان می دهد که در این مکان امنیت نیز مد نظر قرار گرفته است.تعداد آنها نیز بیش از 30 انبار است. طبق گفته بعضی از اهالی روستا در بعضی از انبارهای تاریخی گندم به خصوص در ارتفاعات بالاتر اشیایی وجود دارد که امکان بیرون کشیدن آنها وجود ندارد. هر چند در این زمینه مطالعاتی انجام نشده و نمی توان قدمت این انبارهای گندم را به طور دقیق تخمین زد ولی وجود این انبارها در دل صخره ها و نحوه ساخت آنها خالی از لطف برای بازدید گردشگران نیست، اگرچه در روستا مکانهای دیدنی گردشگری زیادی وجود دارد. اما در کنار این همه انبار تاریخی گندم، یک انبار به طور ویژه و تنها در دل صخره ها ساخته شده است و با دیگر انبارها تفاوت دارد.این انبار تاریخی مخصوص ذخیره نمک بوده است که به طور جداگانه در آن سوی انبارهای گندم ساخته شده است. در کنار انبارهای تاریخی گندم و نمک، دو آسیاب تاریخی در بین دره یعنی وسط دو صخره قرار دارد که نشان می دهد روزگاری این منطقه محل اصلی گندم و آسیاب گندم بوده است به طور کلی با توجه به وجود خانه های قدیمی، انبارهای گندم و نمک و آسیاب ها می توان گفت این دره به لحاظ طبیعی و تاریخی می تواند در کشور معرفی شود و مورد استناد برای بسیاری از مطالعات تاریخی قرار گیرد چه بسا اطلاعات ارزشمندی را به محققان در این زمینه بدهد. مکان دیگری که دراین روستا شاید برای گردشگران جالب بنظر برسد قبرستان قدیمی این روستا است که دیدن نقش ونگارهایی که روی بعضی از سنگ مزارها به چشم میخورد خالی از لطف نیست. البته لازم به ذکر است این روستا در فصل تابستان بسیار گرم است وبهترین موقع برای بازدید ازاین روستا فصل بهاروپاییز است چرا که علاوه بر آثار تاریخی، ایجادآبشارهای طبیعی در فصل بارش ، زیبایی این روستا را دوچندان میکند.

روستای زید

روستای زید


برچسب‌ها:

تاريخ : سه شنبه 17 آذر 1394برچسب:روستا,روستای زید,استان ایلام, | 14:47 | نویسنده : عارف بساکی |

روستای حیدرآباد از 30 کیلومتری شهر ایلام شروع شده و تا ارتفاعات طولاب در نزدیکی روستا امتداد می‏یابد.آمیختگی جنگل و باغ‏های میوه، به خصوص درختان گردو، همراه با چشمه‏ها و رودهای خروشان، چشم‏اندازی زیبا به این دره ییلاقی بخشیده است. این دره هم از نظر جذب گردشگر و هم از نظر تولید محصولات باغی، از جمله منابع درآمدزا و مهم استان و روستاییان به شمار می‏آید.بافت این روستا دارای نکات جالب توجهی است زیرا در این روستا کوچه بندی شده و هر کوچه یک اسم دارد و موزاییک شدن کوه ها و تمیزی روستا نشان می دهد طرح هادی تا حدود زیادی در روستا اجرا شده است. در این روستا، ایستگاه مطبوعاتی، سطل زباله های مخصوص، سرویس بهداشتی، آب سرد کن و…وجود دارد و این روستا از جمله مناطق استان ایلام است که مردم در توسعه و اجرای طرحهای مختلف آن مشارکت فعال دارند اما برای جذب گردشگر در روستا نیاز به کار بیشتر است. درختان زردآلود در این روستا بی شمار هستند و هر ساله در دهه سوم خرداد، جشن برداشت زردآلود در این روستا برگزار می شود.دراین جشن بهترین محصول و باغدار نمونه معرفی می شود .

روستای حیدرآباد

روستای حیدرآباد


برچسب‌ها:

تاريخ : سه شنبه 17 آذر 1394برچسب:روستا,روستای حیدرآباد,استان ایلام, | 14:45 | نویسنده : عارف بساکی |

یکی از روستاهای گرمسیری استان ایلام ، میرمکان است. میرمکان یعنی جایگاه میران و بزرگان ، روستا از توابع بخش چوار در شهرستان ایلام است و از روستاهای دهستان بولی که دهستان دو مسیری بخش چوار است. روستای امروزی میرمکان بر خرابه های کپرهای بسیار قدیمی ساخته شده و کار عمده مردم آن زراعت دیم غلات و دامداری سنتی است.

روستای میرمکان


برچسب‌ها:

تاريخ : سه شنبه 17 آذر 1394برچسب:روستا,روستای میرمکان,استان ایلام, | 14:44 | نویسنده : عارف بساکی |

آبشار له ریو (هل هله زنگل ماهی)،

آبشار له ریو در استان ایلام واقع است. در فاصله 10 کیلومتری جنوب آبشار ماهوته در راستای رودخانه، آبشار له ریو قرار گرفته است. این آبشار در پایین دست قلعه ای ساسانی قرار گرفته است. رودخانه بان گنبد به عنوان شریک و خروجی رودخانه دویرج آبدانان که در محاوره محلی به (خرگهی) معروف است، پس از گذشتن از روستاهای سرپله، ماهوته و زمین ها و ارتفاعات کاسه ماس، مناطق عشایری شلت، آبشار طبیعی و دل انگیز له ریو را در یک منطقه بکر و جذاب بوجود می آورد.این آبشار در ایام زمستان و فصل بارندگی از حجم آب زیادتری برخوردار است. این آبشار فاقد راه دسترسی مناسب است.

منطقه عشایری و پر جاذبه بان گنبد در 40 کیلومتری جنوب شرقی آبدانان قرار دارد و به عنوان یکی از آثار ماندگار دوره ساسانیان، در سال 1390 در فهرست آثار ملی و فرهنگی ثبت شده است.در این حال نداشتن جاده مناسب، فقدان اعتبار مورد نیاز برای ایجاد امکانات رفاهی و نا آشنایی مردم با این اثر طبیعی باعث شده مسافران و گردشگران سایر استانها از طراوت این آبشار بزرگ و دلربا محروم باشند.

آبشار له ریو

آبشار له ریو

 

منبع : کویرها و بیابانهای ایران


برچسب‌ها:

تاريخ : سه شنبه 17 آذر 1394برچسب:آبشار,آبشار له ریو,استان ایلام, | 14:42 | نویسنده : عارف بساکی |

شهر شباب به جهت اينكه در قلب رشته كوه زاگرس و شهرستان چرداول قرار گرفته، داراي همه زيباييها و دل انگيزهاي اين رشته كوه است و به همين سبب آن را «عروس زاگرس» مي شناسند و در اين استان، شهرستان بزرگ و كهن چرداول(شهر شباب) را بايد عروس همه زيباييها و جذابيتهاي طبيعت در اين استان و در واقع نگين طبيعت آن دانست كه داراي ارتفاعات و كوههاي عظيم، دره ها، دامنه ها و دست سرهاي بسيار زيبا ، سرسبز و خرم و كوهها پوشيده از حنگلهاي گونه گون و گسترده بلوط ورودهاي خروشان كه از دل كوهسارها جاري مي شوند و جاده هايي كه ازميان دامنه هاي كوهستاني عبور مي كنند و تنگه ها و گذرگاههاي ميان كوهي كه هم در دل خود رودهاي خروشان را جاري ساخته اند و هم بر قله هاي رفيع خود قلعه هايي را به يادگار دارند كه از گذشته پر رونق و تاريخ پراقتدار خود خبر مي دهد و نسيمي كه صبحگاهان و شامگاهان از اين كوهساران مي وزد . رايحه و شميم عطرآگيني است كه مشامها را نوازش مي دهد و اكسيري است كه زنگار زندگي ماشيني را از روح خسته آدمي مي زدايد و به انسان نشاط و شادابي وصف ناپذيري مي بخشد كه با ذات طبيعت خواه او عجين و سازگار است.

همه اينها هر كدام زيبايي و طراوت شگفت انگيزي را بخصوص در فصل بهار به طبيعت منطقه مي بخشد كه جذابيت خاصي رابراي مسافران و ميهمانان ايجاد مي كنند كه دركمترجاي ديگر مي توان نظير آن را يافت.

با اين وصف، ضمن خوش آمدگويي و گرامي داشتن مقدم ميهمانان عزيز و جهانگردان محترم به شهرستان زيبا و دلنواز چرداول،همچنین شهر شباب فهرستي كوتاه از مشخصات اين مكانهاي طبيعي و تاريخي ارائه مي گردد.

بارندگي : منشأ عمومي بارندگي در اينبخش همانند اكثر نقاط غرب كشور، اكثراً جريانات مرطوبي است كه همراه با مراكز كم فشار وابسته به جبهه ها در جهت عمومي غربي-شرقي حدود7 ماه از اواسط مهرماه تا اواسط ارديبهشت، از كشور عبور مي كند. بخش مهمي از اين جريانات از سمت درياي مديترانه در امتداد محورهاي مختلفي كه قابل تقسيم به محور شمالي-جنوبي هستند، وارد سطح كشور مي شود و بخش ديگري از توده هاي هوايي مرطوب نفوذ يافته به كشور از آبهاي آزاد شمالي منشأ مي گيرد. اين توده هوا پس از عبور از قفقاز يا درياي سياه، از سمت شمال غربي وارد ايران مي شود. آخرين بخش توده هاي هوايي مرطوب پس از عبور از درياي سرخ(توده كم فشار سوداني) در خليج فارس از سمت جنوب غربي وارد كشور مي شود و در مسير خود مناطق جنوب غربي كشور را تحت تأثير قرار مي دهد. خليج فارس نيز در شرايط خاص سينوپتيكي به عنوان منبع مهمي در تغذيه توده هاي هوايي بارانزا و تغذيه توده هاي هوايي ناپايدار هوا در منطقه محسوب مي شود.

تقسيم بندي اقليمي بخش شباب : بر اساس بررسي هاي تلفيقي و شرايط كلي آب و هوايي به نظر مي رسد كه بر اساس روش«آمبرژه» اقليم دهستان شباب در محدوده نيمه مرطوب معتدل قرار مي گيرد و بر اساس روش«دومارتن» نيز اقليم دهستان شباب در محدوده اقليم مديترانه اي در كوهپايه ها و ارتفاعات و در محدوده اقليم نيمه مرطوب در دشت ها قرار مي گيرد.

پوشش گياهي بخش شباب :

پوشش گياهانبخش شباب به صورت غالب، پوشش گياهي زاگرس است كه شامل پوشش گياهي نيمه جنگلي و مرتعي مي شود و در مناطق مشجر داراي عناصر زير است : بلوط غرب(Quelcas bruntil )، كيكم (Acermanspessul )، بادام هاي خودرو(Amygdalus spp )، گلابي هاي خودرو(Pyru spp )، زالزالك(Crutaejus ).

در اينبخش نيز مانند ساير نقاط استان ايلام، جنگل انبوه و فشرده ديده نمي شود و درختان آن به طور پراكنده در نواحي مختلف واقع شده اند و در نواحي كوهستاني و اراضي كه داراي شيب هستند، پارك لندها را به عنوان پوشش گياهي غالب در اين دهستان به وجود آورده اند. پوشش گياهي در نواحي غيرمشجربخش گونزارها را به وجود آورده اند كه اين بخش نيز مانند پارك لندها به عنوان پوشش غالب و حتي تنها پوشش گياهي اين شهرستان محسوب مي شوند.

علفزارهاي كوهسري : در ارتفاعات بالاي1200 متري کوه های اينبخش علفزارهاي كوهسري واقع شده است كه به علت بارش برف بيشتر در اين ارتفاعات، اين علفزارها از ميزان نزولات بيشتري برخوردار هستند. اين علفزارها به علت موقعيت مكاني، اقليمي و پوشش گياهي خود به عنوان ييلاق اين منطقه محسوب مي شوند.

پارك لندها و گونزارها : مهمترين پوشش گياهي دهستان شباب را پارك لندها و گونزارها تشكيل مي دهد كه در تمام نقاط اين دهستان واقع شده اند. گياه غالب رويشي در اين قسمت ها بلوط غرب و بنه نيز ديده مي شود.

اينك به اقتضاي نياز و برآوردن مقصود به معرفي اجمالي توانهاي شهر شباب بسنده مي كنيم.

شهر شباب


برچسب‌ها:

تاريخ : سه شنبه 17 آذر 1394برچسب:شهر, شباب,استان ایلام, | 13:6 | نویسنده : عارف بساکی |
.: Weblog Themes By SlideTheme :.


  • سه صفر هشتاد