روستای نجنه علیا یکی از روستاهای هدف گردشگری است که در فاصله 38 کیلومتری جاده بانه به سردشت در محیطی جنگلی و کوهستانی قرار گرفته است. اهمیت این روستا به جز محیط طبیعی، بکر و زیبای آن در فراوانی چشمه‌سارها، وجود قرآن قدیمی در مسجد تاریخی آن و مجتمع شیلات کوچکی در روستا است که ماهی‌های آن طعم بسیار لذیذی داشته و در همان محل ارایه می‌شود. روس‍ت‍‍ا‌ی‌ دی‍دن‍‍ی‌ دی‍گ‍ر‌ی‌ ن‍ی‍ز در ش‍‍ه‍رس‍ت‍‍ان‌ ب‍‍ان‍ه‌ م‍‍ی‌ ت‍و‌ان‍د ‌ه‍دف‌ م‍ن‍‍اس‍ب‍‍ی‌ ب‍ر‌ا‌ی‌ ی‍ک‌ س‍ف‍ر ب‍‍اش‍د ک‍ه‌ ‌آن‌ ر‌ا ن‍ج‍ن‍ه‌ م‍‍ی‌ خ‍و‌ان‍ن‍د. روس‍ت‍‍ا‌ی‌ ن‍ج‍ن‍ه‌ در ف‍‍اص‍ل‍ه‌ 38 ک‍ی‍ل‍وم‍ت‍ر‌ی‌ ش‍‍ه‍ر ب‍‍ان‍ه‌ و در ج‍‍اده‌ س‍ردش‍ت‌ ب‍ه‌ ‌ای‍ن‌ ش‍‍ه‍ر و در م‍ح‍ی‍ط‍ی‌ ج‍ن‍گ‍ل‍‍ی‌ و ک‍و‌ه‍س‍ت‍‍ان‍‍ی‌ و‌اق‍‍ع‌ ‌اس‍ت‌. ‌ا‌ه‍م‍ی‍ت‌ گ‍ردش‍گ‍ر‌ی‌ ‌ای‍ن‌ روس‍ت‍‍ا ب‍ه‌ ج‍ز طب‍ی‍‍ع‍ت‌ بک‍ر و زی‍ب‍‍ا‌ی‌ ‌آن‌ در ف‍ر‌او‌ان‍‍ی‌ چ‍ش‍م‍ه‌ س‍‍ار‌ه‍‍ا و وج‍ود ق‍ر‌آن‌ ق‍دی‍م‍‍ی‌ در م‍س‍ج‍د ت‍‍اری‍خ‍‍ی‌ ‌آن‌ ‌اس‍ت‌. وج‍ود م‍ج‍ت‍م‍‍ع‌ ش‍ی‍لات‌ در روس‍ت‍‍ا ن‍ج‍ن‍ه‌ و ‌ار‌ای‍ه‌ م‍‍ا‌ه‍‍ی‌ ت‍‍ازه‌ در ‌غ‍ذ‌اخ‍ور‌ی‌ ‌ه‍‍ا‌ی‌ م‍ح‍ل‌، ح‍‍ال‌ و ‌ه‍و‌ای‍‍ی‌ وی‍ژه‌ ب‍ه‌ م‍ن‍طق‍ه‌ ب‍خ‍ش‍ی‍ده‌ ‌اس‍ت‌ ک‍ه‌ ‌ای‍ن‌ ‌ه‍م‍ه‌ م‍‍ی‌ت‍و‌ان‍د ب‍‍ه‍‍ان‍ه‌ا‌ی‌ ق‍‍اب‍ل‌ ق‍ب‍ول‌ ب‍ر‌ا‌ی‌ م‍ق‍ص‍د س‍ف‍ر گ‍ردش‍گ‍ر‌ان‌ د‌اخ‍ل‍‍ی‌ و خ‍‍ارج‍‍ی‌ ب‍‍اش‍د.

تفرجگاه نجنه


برچسب‌ها:

تاريخ : سه شنبه 24 آذر 1394برچسب:تفرجگاه نجنه,استان کردستان, | 18:9 | نویسنده : عارف بساکی |

شهر مَريوان مرکز شهرستان مريوان در استان کردستان ايران است و در همسايگي مرز ايران و عراق قرار گرفته‌است. شهر مريوان در 125 کيلومتري شمال غربي سنندج قرار دارد.

قرار گرفتن در کنار درياچه زريوار، اورامان و طبيعت زيباي منطقه و همچنين ترانزيت و قاچاق کالا در مرز ايران و عراق (که فاصله‌ آن از شهر کمتر از 20 کيلومتر است)، باعث رونق اقتصادي و گسترش مريوان شده‌است.

تاريخچه

نام مريوان
در گذشته هنگام صدور قبالجات و ذکر محل تولد در موقع صدور شناسنامه از دو کلمه مهروان و دژ شاهپور استفاده شده است. در باره وجه تسميه مريوان گمان‌هاي زير گفته شده:

در متون قديمي مريوان را “مهروان” متشکل از دو واژه مهر و وان به معني جايگاه مهر نوشته‌اند.
اين منطقه داراي محصولات جنگلي مانند مازوج ، کتيرا و گز درختي بوده و عداي براي تجارت اين قبيل محصولات به اين منطقه آمده که گويا اهل مرو بوده اند و در همين محل ساکن شده اند. لذا، اين منطقه را مرويان خوانده که به مرور زمان به مريوان تغيير نام پيدا کرده است .
نيز گفته اند چون درياچه زريبار باتلاقي بوده و در نتيجه انواع مرغان آبي مهاجر در فصول مختلف به منطقه کوچ کرده اند و در زبان کردي به مرغابي مراوي گفته مي‌شود لذا منطقه بنام مراويان (جاي مرغابي) موسوم گرديد که در نتيجه گذشت زمان به مريوان تغيير يافته است.
آمده است عده‌اي از مراوانيان پس از شکست و انقراض حکومت اموي در بغداد گريخته و در اين محل سکني گزيدند. از اين‌رو اين منطقه را مروانيان نام نهادند که بر اثر مرور زمان به مريوان تغيير يافته است.

بناي شهر
در بررسي متون تاريخي مي‌توان شاهد درگيريها و تاخت‌وتازها و لشکرکشي هاي متعدد در دشت مريوان بود. وجود قلاع متعدد و مستحکم نشان دهنده همين موضوع است. يکي از اين قلعه‌ها که بعداً به قلعه مريوان معروف گشت، قلعه هلوخان است که در زمان حکمراني اردلانها در دوره صفويه بر روي کوهي که مشرف و مسلط به دشت و شهر فعلي مريوان مي‌باشد ساخته شد. بعدها در کنار اين قلعه ، به دستور امير حمزه بابان مسجدي با آجرهاي قرمز رنگ ساختند که به مسجد سرخ (مزگه‌وته سوره) مشهور شد. آثار اين مسجد، قلعه زندان، آب انبار و مدفن امام مسجد (شيخ احمد ابن الا نبار النعيمي) هنوز بر جاست. از آنجا که منطقه مريوان غالباً محل تاخت و تاز بوده اين قلعه ، مسجد و ساير اماکن آن هميشه توسط مهاجمان تخريب و بعداً و مرمت مي‌شد تا اينکه به دستور شاه صفي کلاً تخريب گرديد.
در کتاب حديقه ناصري نوشته ميرزا شکرالله سنندجي آمده است که در سال 1281 هجري شمسي در زمان حکومت قاجاريه، به امر ناصرالدين شاه در دو هزار قدمي درياچه زريوار قلعه نظامي بسيار مستحکمي ساخته شد. يک سال بعد به امر حاج فرهاد ميرزا معتمدالدوله، عموي ناصرالدين شاه بر وسعت آن افزوده شد. اين قلعه نظامي به نام قلعه شاه آباد موسوم گرديد. در کنار قلعه نظامي و به دستور فرهاد ميرزا قصبه‌اي احداث گرديد و چند خانوار از طوايف و سادات به آنجا کوچ کردند که براي آسايش و بهداشت مردم و نظاميان مستقر در قلعه دستور داد يک باب حمام و يک باب مسجد در کنار همديگر بنا نمايند. براي تامين آب آشاميدني مردم، حمام و مسجد و قلعه نظامي از دره‌اي که در شمال شهر فعلي مريوان و قريه دارسيران (يکي از روستاهاي قديمي مريوان که از دوران زنديه آباد بوده و هم اکنون يکي از محلات شهر مريوان مي‌باشد) و در دامنه کوه فيلقوس (فه‌يله‌قوس) قرار دارد چند رشته قنات ايجاد کردند. دره نام‌برده از همان تاريخ تا کنون به دره فرهاد مشهور است.

تا قبل از احداث قلعه شاه آباد، باستثناي قريه دارسيران تقربياً محل فعلي شهر مريوان خالي از سکنه و پوشيده از درختان جنگلي بوده‌است.

در سال 1334 براي اولين بار در شهر مريوان با اعتبارات دولتي دبستان و دبيرستان احداث گرديد. دو سال بعد شهرداري و در سال 1338 دو حلقه چاه آب حفر و سال بعد موتورهاي پمپاژ آب نصب گرديد و در سال 1340 اولين موتور برق در مريوان به کار افتاد. مريوان در دهه 1330 دهي کوچک با چهار خيابان خاکي و تعدادي مغازه بود. تنها جاده مواصلاتي جاده قديمي و خاکي گاران (در محور سنندج-مريوان) بود.

در دوران جنگ ايران و عراق، مريوان همواره بمباران هوايي و موشکي مي‌شد و تعدادي از روستاهاي اطراف نيز بمباران شيميايي شدند. اما هيچگاه نيروهاي عراقي وارد اين شهر نشدند.

مریوان

مریوان


برچسب‌ها:

تاريخ : سه شنبه 24 آذر 1394برچسب:شهر,شهرمریوان,استان کردستان, | 18:7 | نویسنده : عارف بساکی |

دزج شهري است در استان کردستان در غرب ايران. اين شهر در بخش چاردولي شهرستان قروه قرار گرفته است. جمعيت اين شهر در سال 1385، برابر با 2,417 نفر بوده است.

شهر دزج


برچسب‌ها:

تاريخ : سه شنبه 24 آذر 1394برچسب:شهر,شهر دزج,استان کردستان, | 18:5 | نویسنده : عارف بساکی |

بخش تخت از شمال با شهرستان حاجی آباد ، از غرب با بخش بندرعباس ، از شرق با شهرستان میناب و بخش دهبارز هم مرز است . قسمت جنوبی بخش تخت نیز به خلیج فارس منتهی می گردد . شهر تخت مرکز بخش تخت در استان هرمزگان ، شهرستان بندرعباس در مختصات جغرافیایی 56 درجه و 38 دقیقه طول شرقی و 27 درجه و 29 دقیقه عرض شمالی و درارتفاع 36 متری از سطح دریا و در فاصله 45 کیلومتری شمال شرق شهرستان بندرعباس واقع شده و راه دسترسی اصلی ، جاده آسفالته می باشد . این شهر به لحاظ موقعیت طبیعی و توپوگرافی در دشت قرار گرفته و شیب عمومی منطقه از شمال غرب به جنوب شرق است . مساحت کل شهر برابر 1247842 متر مربع بوده که از شرق به روستای چاهستان ، از غرب به شهر قلعه قاضی ، از شمال به روستاهای کوهستانی یعنی گیشان ، جَغان و بُهرغ و از جنوب به روستاهای سردره ، آب پیش و سید آباد محدود می شود . البته پیرامون شهرتخت ، شهرها ، دهستانها و روستاهای کوچک و بزرگ اعم از چاهستان ، گیشان ، سَرخا ، مَقسم (سَرجُغ) ، بُهرغ ، جَغان ، زیارت سید سلیمان ، سید آباد ، قلعه قاضی ، سَردره ، آب پیش (هو پیش) و دیگر روستاها قرار گرفته اند .

محدوده بخش تخت را می توان به دو بخش دشتی در جنوب و بخش کوهستانی در شمال آن تقسیم کرد که شهر تخت در محدوده دشتی این بخش قرار گرفته است . دشت تخت به همراه دشت شمیل ، دشت ایسین ، دشت سرخون ، دشت فین و دشت گنو از مهمترین دشتهای شهرستان بندرعباس می باشد . دشت تخت ، پهناور ، مسطح و حاصل خیز است که از لحاظ اقتصادی دارای اهمیت می باشد و از جاذبه های مهم گردشگری نیز به شمار می رود . این دشت بوسیله مسیلی بزرگ و یکسری پشته های طبیعی از دشت سرخون جدا شده است . دشت تخت به دلیل نزدیکی به ارتفاعات نسبتاً بلندی در شمال آن و عبور گسلی شرقی غربی دارای منابع آبی نسبتاً خوبی است . زمینهای رسی و سنگلاخی این دشت نیز شرایط مطلوبی را برای کشاورزی فراهم آورده است .

لازم به ذکر است از لحاظ زمین شناسی ، پهنه ناحیه بندرعباس به 5 واحد زمین ساختی تقسیم می گردد که عبارتند از زون زاگرس چین خورده ، زون سنندج سیرجان ، زون مکران ، زون فلیش و زون کواترنر که بخش تخت در زون کواترنر قرار گرفته است .

شهر تخت


برچسب‌ها:

تاريخ : شنبه 21 آذر 1394برچسب:شهر تخت,استان هرمزگان, | 19:25 | نویسنده : عارف بساکی |

بندر ﮐﻮﻫﺴﺘﮏ در استان هرمزگان ازﺗﻮﺍﺑﻊ ﺷﻬﺮﺳﺘﺎﻥ سیریک ، ﺩﺭ 35 ﮐﯿﻠﻮﻣﺘﺮﯼ ﺟﻨﻮﺏ ﻣﯿﻨﺎﺏ ﻭﺍﻗﻊ ﺷﺪﻩ ﺍﺳﺖ بندر ﮐﻮﻫﺴﺘﮏ ﺍﺯ ﺷﺮﻕ ﺑﻪ ﺗﭙﻪ ﮐﻼﺕ ﻭ ﺍﺯ ﺷﻤﺎﻝ ﺑﻪ ﺗﭙﻪ ﮐﻮﻩ ﺳﯿﺎﻩ ﻣﺤﺪﻭﺩ ﻣﯽﺷﻮﺩ. ﺍﯾﻦ بندر، ﺩﺭ ﮐﺮﺍﻧﻪ دریای مکران(دریای عمان)ﺍﺳﺘﻘﺮﺍﺭ ﯾﺎﻓﺘﻪ ﺍﺳﺖ. بندرﮐﻮﻫﺴﺘﮏ ﺍﺯ ﺳﻄﺢ ﺩﺭﯾﺎ ﺣﺪﻭﺩ 10 ﻣﺘﺮ ﺍﺭﺗﻔﺎﻉ ﺩﺍﺭﺩ ﻭ ﺁﺏ ﻭ ﻫﻮﺍﯼ ﺁﻥ ﺩﺭ ﻓﺼﻞ ﺗﺎﺑﺴﺘﺎﻥ، ﮔﺮﻡ ﻭ ﻣﺮﻃﻮﺏ ﻭ ﺩﺭ ﺯﻣﺴﺘﺎﻥ، ﻣﺮﻃﻮﺏ ﻭ ﻣﻌﺘﺪﻝ ﺍﺳﺖ ﻗﺪﻣﺖ ﮐﻮﻫﺴﺘﮏ ﺑﻪ ﺩﻭﺭﻩ ﺯﻧﺪﯾﻪ ﻭ ﻗﺎﺟﺎﺭﯾﻪ ﻣﯽﺭﺳﺪ. ﻗﻠﻌﻪ ﮐﻮﻫﺴﺘﮏ ﻭ ﮔﻮﺭﺳﺘﺎﻥ ﻗﺪﯾﻤﯽ، ﺍﺯ ﻧﺸﺎﻧﻪﻫﺎﯼ ﺍﯾﻦ ﺗﺎﺭﯾﺨﭽﻪ ﺍﺳﺖ. ﻣﺮﺩﻡ ﮐﻮﻫﺴﺘﮏ ﺑﻪ ﺯﺑﺎﻥﻫﺎﯼ ﺑﻠﻮﭼﯽ ﻭ ﻓﺎﺭﺳﯽ ﺑﺎ ﮔﻮﯾش ﺑﻨﺪﺭﯼ ﺳﺨﻦ ﻣﯽﮔﻮﯾﻨد. همجواری این شهر با دریا امکان ماهیگیری و دریانوردی را فراهم آورده در این شهر نخلستان های انبوه و گسترده ای وجود دارد. کوهستک در ساحل مکران( دریای عمان) استقرار یافته است و بافت مسکونی متراکمی دارد.مصالح به کار رفته در ساخت خانه های قدیمی از مصالح بومی خشت و گل و آهک و برگ و تنه ی درختان خرما میباشدودر ساخت خانه های جدید از مصالح ساختمانی جدید استفاده میشود.

برخی از مهم ترین جاذبه های گردشگری کوهستک:

*قلعه کوهستک ﮐﻪ ﺍﺯ ﻗﻠﻌﻪﻫﺎﯼ ﻣﺸﻬﻮﺭ ﺩﻭﺭﻩ ﻗﺎﺟﺎﺭﯼ ﺍﺳﺖ ﻭ ﺑﻪ ﻣﻨﻈﻮﺭ ﺩﺭﯾﺎﺑﺎﻧﯽ، ﺍﺣﺪﺍﺙ ﺷﺪﻩ ﺑﻮﺩ از این قلعه بقایای اندکی بر جای مانده است

*آرامگاه علی جلال نیکخواه که از مشاهیر است و در گورستان قدیمی مدفون است.

*ساختمان قدیمی گمرک که یکی از آثار دیدنی و تاریخی این شهر است معماری جالب توجهی دارد و به دوره قاجاری منسوب است و همچنین در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.

*ساحل زیبای ماسه ای که یکی از زیبا ترین ساحل های ایران میباشد.

*تپه های ماسه ای بسیار زیبا که در شمال این شهر قرار دارند.

*پیست اتومبیل رانی و موتور سواری که در ساحل شمالی و جنوبی این شهر وجود دارد.

*موج شکن بندر کوهستک که در آن انواع لنج و قایق وجود دارد.

*بند کولو که در فصل زمستان و بهار از مناطق بکر و دیدنی میباشد.

ﺍﺯ ﻣﺮﺍﺳﻢ های ﻭﯾﮋﻩ کوهستک ﻣﯽﺗﻮﺍﻥ ﺑﻪ ﻋﺮﻭﺳﯽﻫﺎﯼ ﺳﻨﺘﯽ، ﺧﺘﻨﻪ ﺳﻮﺭﺍﻥ، ﺩﻋﺎﯼ ﺑﺎﺭﺍﻥ، ﻣﺮﺍﺳﻢ ﻋﯿﺪ ﻗﺮﺑﺎﻥ ﺍﺷﺎﺭﻩ ﮐﺮﺩ.

ﻫﻤﺠﻮﺍﺭﯼ ﺑﺎ ﺩﺭﯾﺎ، ﺳﺒﺐ ﻧﻐﻤﻪ ﺳﺮﺍﯾﯽﻫﺎﯼ ﺯﯾﺒﺎﯾﯽ ﺩﺭ ﻭﺻﻒ ﺩﺭﯾﺎﻧﻮﺭﺩﺍﻥ ﻭ ﻣﺎﻫﯿﮕﯿﺮﺍﻥ ﻭ ﺗﻼﺵ ﺁﻧﺎﻥ ﺷﺪﻩ ﺍﺳﺖ. ﻟﯿﻠﺮﻭﻻﺭﻭ، ﻟﻮﺗﯽ، ﺷﺮﻭﻧﺪ، ﺯﻫﯿﺮﯼ ﻭ ﻧﺎﺯﻧﯿﮏ، ﺍﻧﻮﺍﻉ ﺳﺎﺯﻫﺎ ﻭ ﻣﻠﻮﺩﯼﻫﺎﯼ ﺭﺍﯾﺞ ﺩﺭ ﻣﻮﺳﯿﻘﯽ ﮐﻮﻫﺴﺘﮏ ﻫﺴﺘﻨﺪ.

ﺑﺎﺯﯼﻫﺎﯼ ﻣﺤﻠﯽ ﮐﻮﻫﺴﺘﮏ ﻣﯽﺗﻮﺍﻥ ﺑﻪ ﺩﺍﺭﺗﻮﭘﺎ، ﺩﺭﺍ، ﺭﻣﺎﺯﺍ، ﯾﮏ ﻗﻞ ﺩﻭﻗﻞ، ﺩﺍﺭﮐﻠﮑﺎ، ﺁﺯﺍﺩﺍ، ﮐﺎﻣﭙﻮﺕ، ﺍﻧﺘﻼ، ﮐﻔﻠﯿﺘﺎ ﻭ ﺗﯿﻠﻤﺎ ﺍﺷﺎﺭﻩ ﮐﺮﺩ

ﺍﻧﺒﻪ، ﻟﯿﻤﻮ،گارم زنگی، ﻣﯿﮕﻮ، ﻣﺎﻫﯽ، ﻧﺎﻥ ﻭ ﺷﯿﺮﯾﻨﯽﻫﺎ و حلوا های ﻣﺤﻠﯽ ، ﻣﻌﺮﻭﻑ ﺗﺮﯾﻦ ﺳﻮﻏﺎتی های ﮐﻮﻫﺴﺘﮏ ﺑﻪ ﺷﻤﺎﺭ ﻣﯽﺁﯾﻨد.

صنایع دستی کوهستک عبارتند از: ﮔﺮﮔﻮﺭ ﺑﺎﻓﯽ، ﺯﺭﯼ ﺑﺎﻓﯽ، ﺳﻮﺯﻥ دوزی، ﺷﮏ ﺑﺎﻓﯽ، ﺧﻮﺱ ﺩﻭﺯﯼ، ﺑﺮﻗﻊ ﺩﻭﺯﯼ ﻭ ﺻﺪﻑﻫﺎﯼ ﺗﺰﯾﯿﻨﯽ و…

بیشتر زنان و دختران از روبنده و برقع استفاده می کنند و از لباس های بندری و بلوچی استفاده می کنند و مردان نیز ترکیبی از لباس های بندری، بلوچی ،استفاده می کنند.

از غذا های خوش طعم و بی نظیر کوهستک می توان به ﻗﻠﯿﻪ ﻣﺎﻫﯽ، ﻫﻮﺍﺭﯼ، ﮐﭙﺎﺗﯽ، ﺧﻮﺭﺷﺖ ﻣﻠﻤﻮﮎ، ﻣﺎﻫﯽ ﮐﺒﺎﺏ، ﺑﺎﻻﺗﺎﺑﻪ، ﺧﺮﻣﺎ ﻭ ﺭﻭﻏﻦ، ﭼﻨﮕﺎﻝ، ﺣﻠﻮﺍ ﺩﺍﺭﯼ، ﺑﺮﯾﺠﯽ، ﭼﯿﺎﺗﯽ نان و روغن و هواری ماهی سوری اشاره کرد.

از درختانی که در کوهستک و اطراف آن یافت میشود میتوان به کهور،کرت،کنار،کرگ(استبرق) ،نخل،لور انجیر معابد،گز،توچ و … می توان اشاره کرد.

بندر کوهستک

بندر کوهستک


برچسب‌ها:

تاريخ : شنبه 21 آذر 1394برچسب:بندر ,بندرکوهستک,استان هرمزگان, | 19:23 | نویسنده : عارف بساکی |

اين نقوش در شمال شهرستان كوهدشت واقع شده اند. نقاشيهاي مذكور نقش جادوي و سحر آميزي داشتند ومعمولا افراد اين نقوش رابر روي ديواره غارها ايجاد مي نمودندو آرزو وآمال خويش راكه همانا شكار بود بر روي ديواره ها نقش مي كردند تا شايد در عالم واقع بهتر بتوانندبه آنها دسترسي پيداكنندبعلاوه با ايجاد اين نقوش كه در زندگي آنها مهم بودبا اين عمل اميد به فراواني آنها رادر عالم واقع تسهيل مي نمودندنقوش صخره اي ميرملاس و هوميان ازجمله آثار بي نظير درسطح كشور است كه نشان از ديرنيكي و باستاني بودن اين خطه دارد نقوش دره ميرملاس با نقشي لنگركشتي آغاز مي شود پس نقشهايي از ميادين شكار گوزن به صورتهاي فردي و جمعي است تعداد آنها در دره ميرملاس 18 و در هوميان 10 نقش است كه عمدتاً به رنگ سياه اخرايي و زرد رنگ طراحي و اجرا شده اند . در هوميان ( هوميون ) ، نقشي از گوزن و شكارچي اسب سوار با تير و كمان به صورت زيبا و كاملي وجود داشته كه گذشت زمان قسمتي از سوار و اسب شكارچي را خراب كرده است . اين آثار مربوط به دوره پارينه سنگي مي باشند .

نقوش صخره ای هومیان

نقوش صخره ای هومیان

نقوش صخره ای هومیان

نقوش صخره ای هومیان


برچسب‌ها:

تاريخ : چهار شنبه 18 آذر 1394برچسب:نقوش صخره,هومیان,استان لرستان, | 15:14 | نویسنده : عارف بساکی |

اين بنا در منطقه چمشك از توابع شهرستان پلدختر ودر مسير راه باستاني شاپور خواست به خوزستان قرار گرفته است .شكل اصلي بنا به صورت چهار ضلعي و ارتفاع آن به 5 متر مي رسد طول و عرض با روي اين كاروانسرا 44*48 متر و ورودي آن به سمت جنوب و هلالي شكل است و داراي 12 اتاق و از دو قسمت ساخته شده است كه قسمتي براي سكونت كاروانيان و قسمتي ديگر جهت نگهداري چهارپايان مورد استفاده قرار گرفته است مصالح مورد استفاده در اين بنا سنگ ،گچ وملات مي باشد ناودانهاي آن همه از سنگ وداراي بارويي با كنگره هاي نيم دايره تزئيني است. اين كاروانسرا دومين منزل از خرم آباد به خوزستان است كه پس از آن كاروانسراهاي قلعه نصير ، اوسر ، ميشوند ، چارتا و قلعه رزه ، واقع شده اند . بناي مذكور مربوط به دوره صفويه مي باشد(شاه عباس اول ) وبه شماره 2119 در فهرست آثار ملي ايران به ثبت رسيده است.

کاروانسرای چمشک

کاروانسرای چمشک


برچسب‌ها:

تاريخ : چهار شنبه 18 آذر 1394برچسب:کاروانسرا,کاروانسرای چمشک,استان لرستان, | 15:13 | نویسنده : عارف بساکی |

ساختمان آخوند ابو متعلق به شخصی به نام میرزا محسن قاضی بوده که اصالتا خوزستانی و بعنوان قاضی القضات شهر معروف بوده و در این ساختمان به کار قضاوت مشغول بوده است.

ساختمان به نوعی در گذشته کاربری مسکونی داشته است. بعد از تملک و مرمت جامع آن توسط اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان لرستان، بعنوان خانه جهانگرد کاربری پیدا کرده و در آینده نیز بعنوان موزه صنایع دستی استان تغییر کاربری خواهد یافت.

این بنا در یکی از محله های قدیمی بافت تاریخی خرم آباد به نام محله درب باباطاهر (دَربُو طاهر) در خیابان امام (ره) – دوازده برجی – روبروی قلعه فلک الافلاک واقع گردیده است.

خانه مذکور از جمله خانه های نیم درونگرا است که دارای دو بخش زمستانه و تابستانه می باشد. بخش زمستانه در دو اشکوب (طبقه) احداث گردیده است که دارای اتاقهای طَنَبیه سه دری و بخش شاه نشین پنج دری است. عمده تزیینات به کار رفته در آن از نوع قطاربندی، گل انداز و خفته راسته است و مصالح به کار رفته در بنا از نوع سنگ، آجر، چوب و ملات است.

آدرس: خرم آباد – خیابان امام (ره) – دوازده برجی – روبروی قلعه فلک الافلاک – خانه جهانگرد (آخوند ابو)

خانه آخوند ابو ( شیخ ابو )

خانه آخوند ابو ( شیخ ابو )

خانه آخوند ابو ( شیخ ابو )

خانه آخوند ابو ( شیخ ابو )

خانه آخوند ابو ( شیخ ابو )

خانه آخوند ابو ( شیخ ابو )

خانه آخوند ابو ( شیخ ابو )

خانه آخوند ابو ( شیخ ابو )

خانه آخوند ابو ( شیخ ابو )

خانه آخوند ابو ( شیخ ابو )

خانه آخوند ابو ( شیخ ابو )

خانه آخوند ابو ( شیخ ابو )


برچسب‌ها:

تاريخ : چهار شنبه 18 آذر 1394برچسب:خانه آخوند ابو, ( شیخ ابو ),استان لرستان, | 15:8 | نویسنده : عارف بساکی |

قلعه مظفری نام دیگر شهرستان الشتر می باشد. این قلعه را مهرعلی خان حسنوند در دوره قاجار بنا نهاد و سالها مقر حکومت او بود. مهرعلی خان از القاب خدایی خان در حدود سال 1260خورشیدی در الشتر به دنیا آمد و از مخالفان حکومت رضا خانی وامیران منتسب به ایشان بودند.قیام او به همراه اعظم السلطنه کاکاوند(خان لره) و طوایف متحد دلفان بر علیه نظرعلی خان امیر اشرف از حوادث مهم زندگی اوست .

وسر انجام با توجه به مخالفت هایی که با گماشتگان رضاخان در لرستان داشت روز بیستم اسفند مهرعلی خان دستگیر شد و روز 27اسفند ماه به همراه شیخ علی خان بیرانوند ، حسین خان بیرانوند ، غلام علی بیرانوند(معروف به خله) ، خدابخش ازطایفه سبزعلی ، محمد میرزا از کدخدایان معروف و تقریبا 12 نفر دیگر به دار مجازات آویخته شدند .

قلعه مظفری


برچسب‌ها:

تاريخ : چهار شنبه 18 آذر 1394برچسب:قلعه مظفری,استان لرستان, | 15:7 | نویسنده : عارف بساکی |

اين تپه در نورآباد لرستان قرار دارد و اولين بار از سال 1963-68 توسط خانم كلرگاف ميد حفاري شد. باباجان از يك تپه مركزي و تپه هاي جانبي تشكيل شده كه فقط تپه مركزي آن حفاري شده است. در اين تپه سه طبقه استرار مربوط به ربع اول هزاره پيش از ميلاد كشف شد. در طبقه سوم پي خانه ها از سنگ و ديوارها خشتي بود و سقفها از چوب ساخته ميشد. خانه هاي طبقه دوم نيز همين صورت بود ولي ابعاد آن بسيار بزرگتر است. كف اتاقها سنگ فرش است . معماري طبقه اول باباجان همانند طبقه چهار حسنلو است . از آنجا كه قطر ديوارها در حدود 2 متر است ميتوان حدس زد خانه ها دو طبقه بوده اند. در حقيقت طبقه يك باباجان نشان دهنده انتقال سبك معماري حسنلو4 به سمت فارس است
در تپه شرقي اتاقي منقوش كشف شده است. ستونهاي اين اتاق چوبي با پايه ستون سنگي هستند و ديوارها داراي رنگ بوده اند. پايه ستونها قرمز شده بودند و در بالاي ديوارها پنجره هاي كاذب ساخته بودند. در اين اتاق حدود دويست آجر منقوش نيز كشف شده است كه ظاهرا به يك كتيبه تزييني تعلق داشته اند.

تپه باباجان

تپه باباجان


برچسب‌ها:

تاريخ : چهار شنبه 18 آذر 1394برچسب:تپه باباجان,استان لرستان, | 15:6 | نویسنده : عارف بساکی |
.: Weblog Themes By SlideTheme :.


  • سه صفر هشتاد